top of page

Screentryck

Vad är screentryck?

Screentryck är en gammal & välanvänd tryckmetod - ett riktigt handarbete. Metoden att screentrycka utvecklades faktiskt i Kina redan för cirka 4000 år sedan!
Screentryck används vanligtvis på tygkassar och bomullsplagg och är den vanligaste formen av tryck när det handlar om T-shirts.

För att trycka ett screentryck tar man fram en så kallad schablon av motivet. Man fäster sedan plagget på en hållare. Här är det ytterst viktigt att plagget sitter rätt för att se till att trycket inte hamnar i fel position. Schablonen fästs i en ram med en tunn duk med små hål som läggs över plagget och genom schablonen pressar tryckaren sedan ett tunt lager färg på plagget.

Vid screentryck kan man endast trycka en färg åt gången. Man tillverkar därför en schablon per färg, och gör om proceduren ovan per färg.
Efter detta får plaggen passera en ir-ugn för att torka trycket, innan de är klara för leverans.

Vi har ett långt samarbete med ett tryckeri i Stockholm som har över 30 års erfarenhet av textiltryck. De har självklart kollektivavtal!

När är screentryck bäst lämpat?

Screentryck lämpar sig bäst på plagg och tygkassar. De är väldigt fördelaktigt prismässigt i stora volymer, men mindre kostnadseffektivt vid små volymer. Nackdelen är att startkostnaderna (schablonerna) är relativt höga vilket gör att det inte lämpar sig lika bra för låga volymer.
Schablonerna sparas självklart på vårt tryckeri efter beställning och vid nästa beställning betalar ni endast för uppsättningskostnad.

Håller trycket vid tvätt?

Ja, trycket har en lång hållbarhet och god kvalitet, detta gör att du kan tvätta plagget om och om igen utan att trycket försvinner.

Hur många färger kan man trycka? 

Screentryck går att använda sig av vid både enklare tryck och avancerade flerfärgstryck. Dock är majoriteten av screentryck vi säljer oftast 1-2 färger.

Vårt tryckeri klarar av att trycka upp till 8 färger med screentryck.
Om ni önskar trycket i egen PMS färg så blandar tryckeriet självklart till färgen åt er.
Med screentryck kan man även trycka guld, silver eller reflextryck.

Hur få plagg kan man trycka?

Man kan trycka så få som ett plagg med screentryck, men med tanke på startkostnaden så är det inte speciellt kostnadseffektivt. Vi brukar rekommendera minimum 25 st tryck.

Är det miljövänlig färg som används?

Ja, vårt tryckeri använder sig enbart av miljövänlig färg vid screentryck.

Vad är mellantork?

När man trycker ett ljust tryck på ett mörkt plagg, krävs bättre färgteckning för att plaggets färg inte ska lysa igenom trycket.
På exempelvis en svart t-shirt med ett vitt tryck, kommer trycket att se grått ut utan mellantork. Desamma gäller vid röda t-shirts, då ett vitt tryck lätt blir rosa.
Man trycker med andra ord trycket två gånger, och låter färgen torka mellan gångerna – där av namnet ”mellantork”.

bottom of page