top of page

Tryckarens ordlista

PMS-färg

Det är ibland svårt att förklara en specifik ex. röd färg, därför finns PMS-skalan.
PMS (Pantone Matching System) är ett färgsystem där varje färg representeras av ett unikt färgnummer. 
PMS-skalan är universal, så oavsett var din produkt trycks kommer trycket alltid bli i samma färg. 

Tänk på att beroende på underlag kan vissa främst röda samt orangea färger te sig olika.
Vi strävar självklart efter att i största möjliga mån göra färgen så lik PMS färgen som möjligt, oberoende på underlag.

Schablon

När du ska trycka ex. ett plagg med screentryck tillverkas en schablon. Schablonen monteras sedan i en ram som läggs över plagget. Därefter lägger tryckaren ett lager med färg över schablonen. Om din logo har fler färger görs en schablon per färg. Schablonerna sparas vanligtvis på vårt tryckeri, så att ni senare kan använda samma schablon igen. 

Korrektur

Ett korrektur är en digital illustration av hur din produkt kommer se ut med din logotyp. När du beställer får du alltid ett korrektur innan ordern är godkänd & klar för produktion. I korrekturet bör du kontrollera att färger, storlek & placering av logotypen är enligt dina önskemål. 

Kliché

Kliché är ett annat ord för schablon, se ovan. 

Vektoriserad fil

En vektoriserad logotyp är uppbyggd av linjer och kurvor i matematiska formler. Detta innebär att du kan förstora & förminska loggan utan att förlora i kvalitet. Är loggan i flera olika delar/färger så går det även att ex. ändra färger på vissa delar av loggan om så önskas. Vid tryck önskar vi alltid vektoriserade filer för att kvaliten på trycket ska bli så bra som möjligt.  

Repeat

En repeatorder är när du beställer samma saker som du tidigare beställt. 

Coloreel

Coloreel är ett svenskt företag som har utvecklat en banbrytande teknik för textilfärgning kallad "Instant Thread Coloring" (ITC). Denna teknik möjliggör att trådfärgen kan ändras i realtid under broderiprocessen, vilket effektiviserar produktionen och minskar behovet av att förvara stora mängder färgade trådrullar. Kortfattat innebär det att man kan skapa komplexa, mångfärgade och tonade loggor. En viktig hållbarhetsaspekt med Coloreels teknik är dess förmåga att minska vattenförbrukningen jämfört med traditionella färgningsmetoder. Genom att färga tråden i exakt rätt nyans i ögonblicket den används, eliminerar man behovet av stora mängder förberedd färgbad. Detta resulterar i betydligt mindre vattenanvändning och minskar därmed den negativa miljöpåverkan. Coloreels innovation har således potential att revolutionera både effektivitet och hållbarhetsaspekter inom broderi- och textilindustrin.

DTG

DTG såt för "Direct to Garment" och är en digital tryckteknik som används för att trycka på kläder och textilier. Med DTG-tekniken kan detaljerade och färgrika bilder tryckas direkt på ytan av tyget, liknande hur en vanlig skrivare fungerar på papper. Det här skiljer sig från andra tryckmetoder och screentryck eller värmetransfer, där motivet trycks på en annan yta och sen överförs till tyget.

Vad händer när jag lagt en order?

När man trycker profilmaterial tillkommer en startkostnad. Detta gäller på både gåvor, giveaways & plagg. 
Vid tryck skapas en kliché/schablon som sedan skall monteras i tryckpressen. En startkostnad tas ut för att täcka materialkostnad & tid för uppsättning av schablonerna i maskin. 
Eftersom olika schabloner används till olika typer av produkter får du oftast en startkostnad per produkt. Har du flera färger i din logo tillkommer startkostnaden oftast per färg. 

Pantone

Pantone-färg är ett annat ord för PMS-färg. Se beskrivning ovan. 

bottom of page